Malala

Jag har sett en dokumentär om Malala - flickan som fick Nobels fredspris 2014. Denna flicka som kämpade för flickors rätt att gå i skola. Denna flicka som sköts för detta, som vi tycker är självklart. Det som, enligt dokumentären, inte är självklart för 66 miljoner flickor.

Dokumentären gav mycket att tänka på. Men jag ska fokusera på en sak: Varför är man rädd för att låta kvinnor gå i skola? Varför är någon rädd för att folk ska gå i skola överhuvudtaget? I dokumentären tyckte jag att det framkom, att det förstås är för att folk ska vara okunniga. För att de inte ska tänka själva. För att de ska lita på dem som de hör i radion. För att de inte ska vara kritiska.

Och varför är det då så farligt att kvinnor går i skola och lär sig läsa? Det är inte så länge sedan det inte var självklart att kvinnor skulle studera på universitet i Finland. Det är inte så länge sedan det inte alls var självklart att kvinnor skulle köra bil i Finland. Och framför allt är  det inte så länge sedan det inte var självklart att kvinnor skulle vara med i företags styrelser eller inom politiken.  Och inom kyrkan är det ingen självklarhet att kvinnor ska vara präster. Till exempel.  Varför? Och nu går jag inte till den religiösa tolkningen. Den kan jag diskutera med troende, det är ofruktbart att  ha det argumentet om man inte själv är troende.

Jag tror att det är så enkelt att så länge vi kvinnor inte studerade och ställde krav, så var vi förstås lättare att styra. Tänk nu bara en kvinna i ett dåligt äktenskap. Förr i världen hade hon ingen inkomst, inget att säga till om. Och skulle hon ha lämnat mannen, var det hon som var en fallen kvinna. Oberoende av hur mannen uppförde sig mot henne.  Så länge kvinnor inte kan läsa, inte går i skola, inte har egen inkomst - då kan de styras. Och i länder där detta är vardag ger det makt till männen.

Malala är en modig ung kvinna. Hennes familj är en modig familj. Jag rekommenderar verkligen dokumentären. Det ger perspektiv på vår tillvaro. Utbildning, som vi ser som självklar är inte alls självklar. Den är en gåva. Och faktiskt. I dag, när vi har tillgång till nätet dygnet runt, är det kanske ännu viktigare med utbildning - källkritik. För man kan manipuleras av det som står på nätet. Väldigt, väldigt lätt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av YAZIO-appen

Bra ursäkter?

Semester i covid-19-tider